به گزارش تصادف نیوز، ایمنی خودرو یکی از مهمترین مسائلی است که برای تمامی ما بسیار حیاتی است. به عنوان یک راننده، حتما تا حدودی با این مسئله آشنایی دارید. اما آیا میدانید که چگونه شرکتهای تولید کننده خودرو، ایمنی خودرو را ارزیابی میکنند؟ در این مقاله به بررسی این مسئله و سیستم های ایمنی خودرو میپردازیم. ابتدا باید بگوییم که ایمنی خودرو یک موضوع پیچیده است. در واقع، تعدادی از مهمترین عواملی که ایمنی خودرو را تأثیر میدهند، عبارتند از:
سرعت خودرو
عملکرد ترمز
کیفیت ساخت خودرو
استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته مانند سیستمهای کنترل پایداری و کنترل خودرو
استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته نیز میتواند به افزایش ایمنی خودرو کمک کند. سیستمهای کنترل پایداری و کنترل اتومبیل به راننده کمک میکنند تا اتومبیل را به شکل صحیح کنترل کند و در لحظه ایجاد وضعیت خطرناک، بتواند به صورت سریع و مؤثر واکنش نشان بدهد. برای مثال، سیستمهای مانیتورینگ بین خطوط، کنترل فاصله و کنترل سرعت خودروهای هوشمند، با استفاده از تکنولوژیهای جدید به راننده کمک میکنند تا از بروز تصادفات جلوگیری کند. همچنین، سیستمهای هشدار دهنده برای نقاط کور و سیستمهای پارک خودکار نیز به افزایش ایمنی خودروها کمک میکنند.
تاریخچه سیستم های ایمنی خودرو

سیستم های ایمنی خودرو از دهه ۱۹۶۰ میلادی شروع به توسعه یافتهاند. در آن زمان، برخی از اولین سیستم های ایمنی شامل کمربند ایمنی و ریل سقف برای جلوگیری از پرت شدن سرنشینان بودند. اما این سیستم ها فقط محدود به حفاظت از سرنشینان بودند و در مورد حفاظت از خودرو و جلوگیری از تصادفات کمکی نمیکردند.
در دهه ۱۹۷۰، سیستم ترمز ضد قفل (ABS) به عنوان یکی از اولین سیستم های ایمنی خودرو معرفی شد. این سیستم با جلوگیری از قفل شدن چرخ ها در حین ترمز کردن، کنترل و مدیریت اتومبیل در زمان ترمز کردن را افزایش می داد.
در دهه ۱۹۸۰، کنترل پایداری الکترونیک (ESC) به عنوان یکی از سیستم های ایمنی پیشرفته اتومبیل معرفی شد. این سیستم با کنترل ترمز ها و گاز گرفتن خودرو در زمان تصادف، جلوگیری از از دست دادن کنترل اتومبیل توسط راننده را فراهم می کند.
در دهه ۱۹۹۰، کنترل ترمز الکترونیکی (EBC) به عنوان یکی دیگر از سیستم های ایمنی اتومبیل به بازار عرضه شد. این سیستم با استفاده از الکترونیک و سیستم کنترلی، قدرت ترمز گیری اتومبیل را بهبود می بخشد و از تصادفات جلوگیری می کند
برخی دیگر از سیستمهای ایمنی خودرو شامل موارد زیر است:
سیستم ترمز ضد قفل (ABS)
سیستم کنترل پایداری الکترونیک (ESC)
کنترل ترمز الکترونیکی EBC))
سیستم کنترل فشار تایر (TPMS)
کنترل خودکار فاصله و تشخیص تصادف (ADAS)
سیستم های کمک راننده مانند سیستم هشدار ترک خط و سیستم کمک خودکار ترمز
کیسه هوا (Airbags)
کارکرد چراغ های اتومبیل به صورت خودکار (ALS)
سیستم های مقاومت در برابر تصادف مانند شاسی و بدنه خودرو
سیستم های تثبیت و نگهداری خودرو در مسیر مانند کنترل سرعت مانع، کنترل دامنه و پارکینگ خودکار
سیستم ترمز ضد قفل(ABS) از متداول ترین سیستم های ایمنی خودرو

سیستم ترمز ضد قفل(ABS) یکی از اصلیترین سیستمهای ایمنی خودرو است. این سیستم، در صورتی که راننده به دلیل ترمز زدن ناگهانی و شدید، کنترل خودرو را از دست دهد، چرخهای خودرو قفل میشوند، اما این سیستم کنترل خودرو را حفظ میکند. بهعبارتی دیگر، این سیستم مانع از قفل شدن چرخهای خودرو در هنگام ترمز زدن و بروز لغزش و واژگونی میشود.
سیستم ABS بر اساس تعداد چرخهایی که بر روی آن قرار دارد، میتواند شامل چهار کاناله (برای خودروهای چهار چرخ) یا دو کاناله (برای خودروهای دو چرخ) باشد. این سیستم در حقیقت با تنظیم فشار هیدرولیک ترمز، برای جلوگیری از قفل شدن چرخهای خودرو، کنترلی بر روی فرمان و ترمز خودرو به ارمغان میآورد و مانع از ایجاد مشکل در هنگام ترمز زدن میشود.
با فعال شدن سیستم ABS، فشار ترمزها به صورت پالسی تنظیم شده و در نتیجه چرخها به صورت پالسی متوقف شده و در صورت ترمز زدن در سرعت بالا، این سیستم میتواند فاصله توقف خودرو را بهطور چشمگیری کوتاه کند. این سیستم، از این رو در جلوگیری از تصادفات برای خودروهایی که به صورت مداوم در جادهها حرکت میکنند، بسیار موثر است.
سیستم کنترل پایداری الکترونیک (ESC)

سیستم کنترل پایداری الکترونیک (ESC) نیز یکی از مهمترین سیستمهای ایمنی خودروها است. این سیستم به طور خاص برای جلوگیری از انحراف خودرو در شرایطی همچون رانندگی در شرایط آب و هوایی نامساعد، رانندگی با سرعت بالا در خطرناکترین شرایط جاده، نقض در مسیر و یا انجام حرکات ناگهانی و ناپایدار، طراحی شده است.
با فعال شدن سیستم ESC، سنسورهای مختلفی که در اتومبیل نصب شدهاند، اطلاعات مورد نیاز خود را به مرکز کنترل سیستم ارسال میکنند. این مرکز کنترل بر اساس اطلاعات دریافتی، فشار بر روی ترمز هر چرخ را بهطور مجزا تنظیم کرده و مانع از انحراف خودرو در شرایط خطرناک میشود.
علاوه بر این، سیستم ESC قادر است با کاهش سرعت و تنظیم فشار ترمز بر روی چرخهای اتومبیل ، بهصورت خودکار در شرایط لغزش و نقض مسیر کمک کند. این سیستم همچنین قادر است بهطور هوشمند به راننده هشدار دهد تا او را از شرایط خطرناک جلوگیری کند و بهصورت خودکار سیستمهای ترمز را بر روی اتومبیل تنظیم کند.
ایمنی خودرو با کنترل ترمز الکترونیکی (EBC)

کنترل ترمز الکترونیکی (EBC) نیز یکی از سیستمهای ایمنی خودروها است که برای بهبود کنترل و کارایی ترمز اتومبیل طراحی شده است. این سیستم از فناوری های الکترونیکی استفاده می کند تا تحت نظارت الکترونیکی فشار ترمز را بر روی چرخهای خودرو تنظیم کند.
با فعال شدن سیستم EBC، فشار ترمز بهصورت الکترونیکی کنترل میشود و بهصورت خودکار تنظیم میشود تا بهطور موثرتر و سریعتر بر روی ترمزهای اتومبیل اثر کند. با تنظیم فشار ترمز در هر چرخ بهصورت جداگانه، سیستم EBC بهصورت خودکار در موقعیتی که یکی از چرخهای اتومبیل دچار لغزش یا خم شدن شود، با تنظیم فشار ترمز بر روی آن چرخ، از ایجاد حرکت اضافی خودرو جلوگیری میکند.
از دیگر ویژگیهای سیستم EBC، قابلیت کنترل فشار ترمز در شرایط خاصی مانند رانندگی در مسیرهای صعب العبور، کوهستانی و ناهموار است. بهطور خاص، سیستم EBC میتواند با تنظیم فشار ترمز بر روی هر چرخ بهطور جداگانه، در شرایط سختتر کنترل بر روی ترمزهای اتومبیل را بهصورت خودکار انجام دهد و در نتیجه از افزایش میزان سرعت، جلوگیری کند.
سیستم کنترل فشار تایر (TPMS)

سیستم کنترل فشار تایر (TPMS) نیز یکی از سیستمهای ایمنی خودروها است که با هدف افزایش ایمنی در رانندگی و کاهش خطرات ناشی از کاهش فشار تایرها، طراحی شده است. سیستم TPMS بهصورت خودکار فشار هوا در تایرهای خودرو را بررسی میکند و در صورت کاهش فشار آنها، بهصورت هشدار صوتی و یا تصویری به راننده اطلاع میدهد.
این سیستم با کاهش فشار تایرها بهصورت قابل توجهی، باعث کاهش زاویه تماس با سطح جاده و افزایش مساحت تماس تایر با جاده میشود که در نتیجه باعث افزایش کنترل و پایداری خودرو میشود. با اطلاعرسانی به راننده در مورد کاهش فشار تایرها، این سیستم باعث میشود که راننده سریعتر اقدام به تعمیر یا تعویض تایرهای اتومبیل کند و از رانندگی با تایرهایی که فشار کمی دارند خودداری کند.
سیستم TPMS در اکثر خودروهای جدید و حتی در برخی خودروهای قدیمی نیز موجود است. این سیستم میتواند باعث صرفهجویی در مصرف سوخت و افزایش عمر تایرها باشد.
کنترل خودکار فاصله و تشخیص تصادف (ADAS)

کنترل خودکار فاصله و تشخیص تصادف (ADAS) نیز یکی دیگر از سیستمهای ایمنی خودروها است که با هدف کاهش خطرات ناشی از تصادفات، توسعه داده شده است. این سیستم با استفاده از حسگرهای مختلفی مانند رادار، لیزر و دوربین، فاصله خودرو با خودروهای اطراف را کنترل میکند و در صورت نیاز، بهصورت خودکار ترمز میزند تا از تصادفات جلوگیری شود.
سیستم ADAS شامل ویژگیهایی مانند کنترل فاصله و سرعت ماشین، تشخیص خط و رانندگی خودرو بهصورت خودکار، تشخیص تصادف، هشدار دهنده خطر تصادف و کنترل ترک خروج از مسیر است. همچنین، برخی از خودروهای جدید مجهز به سیستمهای ADAS هستند که قابلیت خودرانی بخشی از مسیر را دارند.
سیستم ADAS باعث کاهش خطرات ناشی از تصادفات و کمک به راننده در کنترل ماشین میشود. همچنین، با استفاده از این سیستم، افزایش رانندگی اقتصادی و کاهش مصرف سوخت اتومبیل نیز میسر میشود. در کل، سیستم ADAS با بهبود ایمنی خودرو، تجربه رانندگی را برای رانندهها بهتر میکند و میتواند به کاهش تصادفات در جادهها کمک کند.
سیستم هشدار خروج از خط (LDW)

سیستم هشدارخروج از خط (LDW) یکی از سیستمهای کمک راننده است که با استفاده از دوربین و حسگرهای مختلف، خطوط جداکننده را شناسایی میکند و در صورت خروج از خط توسط راننده، به او هشدار میدهد. این سیستم باعث جلوگیری از تصادفات ناشی از انحراف از مسیر توسط راننده میشود.
سیستم کمک خودکار ترمز (AEB)

سیستم کمک خودکار ترمز (AEB) نیز یکی دیگر از سیستمهای کمک راننده است که با استفاده از رادار و دوربین، فاصله خودرو را از خودروهای اطراف کنترل میکند و در صورت نیاز، بهصورت خودکار ترمز میزند تا از تصادفات جلوگیری شود. این سیستم در برخی خودروهای جدید با نامهای مختلفی همچون سیستم ترمز خودکار شهری (City Safety) یا سیستم کمک ترمز خودکار (Autonomous Emergency Braking) نیز شناخته میشود.
این سیستمها به ایمنی خودرو کمک میکنند و در جلوگیری از تصادفات موثر هستند. به علاوه، این سیستمها میتوانند در بهبود تجربه رانندگی و کاهش خستگی راننده نیز مؤثر باشند. از آنجا که این سیستمها به صورت خودکار عمل میکنند، تلاش راننده برای کنترل ماشین بهطور کامل کاهش پیدا میکند و به علاوه، با کاهش خطرات ناشی از تصادفات، هزینه تعمیرات و بیمه ماشین نیز کاهش پیدا میکند.
کیسه هوا (Airbags)و افزایش ایمنی خودرو
کیسه هوا (Airbags) سیستمی است که در صورت وقوع تصادف و برخورد شدید، از طریق پر شدن هوا به داخل کیسه، به راننده و مسافرین درون اتومبیل کمک می کند تا از صدمات جدی و شایع در زمان تصادف مانند کمربند ایمنی، جلوگیری کند. کیسه هوا برای اولین بار در دهه ۱۹۵۰ توسط شرکت امریکایی جنرال موتورز (GM) معرفی شد و در سال ۱۹۷۳ برای اولین بار در یک خودروی تجاری یعنی فورد تاندربرد مورد استفاده قرار گرفت.
امروزه، کیسه های هوا به عنوان یکی از مهمترین سیستم های ایمنی خودروها در نظر گرفته میشوند و در اکثر خودروهای تولید شده مکمل کمربند ایمنی شدهاند. این سیستم شامل حسگرهایی است که به صورت خودکار در زمانی که اتومبیل در معرض ضربه قرار میگیرد، کیسه هوا را سریع پر میکنند.
برای استفاده از کیسه هوا به بهترین شکل ممکن، رعایت اصول ایمنی و استفاده از دیگر سیستمهای ایمنی خودرو از جمله کمربند ایمنی و سیستم فرمان هیدرولیکی ضروری است. همچنین باید به این نکته توجه داشت که کیسه هوا فقط یک بار قابل استفاده است و باید پس از هر بار استفاده تعویض شود.
سیستم کنترل اتوماتیک نور خودرو (Automatic Lighting System)
سیستم کنترل اتوماتیک نور خودرو Automatic Lighting System یا ALS ، یکی دیگر از سیستم های ایمنی خودرو است که در شرایط مختلف رانندگی، به دلیل تغییر نور محیط به صورت خودکار نور های اتومبیل را روشن و خاموش می کند.
این سیستم با استفاده از سنسورهای موجود در اتومبیل، به تغییرات نور محیط حساسیت نشان داده و در صورت نیاز نورهای اتومبیل را به صورت خودکار روشن می کند. علاوه بر این، در صورتی که نور محیط کافی نباشد، این سیستم به صورت خودکار نور بالای خودرو را روشن می کند تا بهبود دید در شرایط کم نوری را فراهم کند.
به عنوان مثال، در شرایطی مانند تونل ها، تاریکی شبانه، بارش برف و باران و … ALS به راننده کمک می کند تا بتواند بهتر و ایمن تر رانندگی کند.
سیستم های ایمنی تثبیت و نگهداری خودرو در مسیر

سیستم های تثبیت و نگهداری خودرو در مسیر، شامل سیستم هایی مانند سیستم کروز کنترل انطباقی (Adaptive Cruise Control)، کنترل خروج از خطوط (Lane Departure Warning System) و پارکینگ خودکار (Automatic Parking System) میشوند.
سیستم سیستم کروز کنترل انطباقی (Adaptive Cruise Control)، با استفاده از سنسورهای موجود در خود اتومبیل، فاصله خودرو با خودروهای جلویی را اندازهگیری کرده و سرعت ماشین را به صورت خودکار کنترل میکند. در صورت نیاز، این سیستم به صورت خودکار سرعت اتومبیل را کاهش داده و در صورت لزوم تا کاملاً توقف اتومبیل را نیز تحت کنترل قرار میدهد.
سیستم کنترل خودرو در مسیر(Lane Departure Warning System) با استفاده از دوربینهایی که روی ماشین نصب شدهاند، خطوط جداکننده را تشخیص میدهد و در صورت خارج شدن از مسیر ماشین ، با اعلام هشدار، راننده را به سمت مسیر درست هدایت میکند.
سیستم پارکینگ خودکار (Automatic Parking System) نیز با استفاده از سنسورهای موجود در ماشین و با کمک دوربینهای نصب شده در ماشین، خودرو را به صورت خودکار در جای خالی پارک میکند. این سیستم به صورت خودکار فاصله اتومبیل از سایر خودروها و اشیاء موجود در محیط را تشخیص میدهد و ماشین را به صورت ایمن در مکان مورد نظر پارک میکند.
سیستم هشدار انحراف از مسیر (ILAS)، یکی از سیستم های ایمنی پیشرفته در خودروها است که با استفاده از دوربین ها و سنسورهایی که در محیط خودرو قرار دارند، عملکرد بهبودیافته ای را در برابر خطرات جاده ای ارائه می دهد. با استفاده از این سیستم، اگر خودرو از مسیر خود خارج شود، سیستم به راننده هشدار می دهد تا به سرعت واکنش نشان دهد. همچنین، این سیستم می تواند به صورت خودکار برای اصلاح مسیر خودرو کاربرد داشته باشد و به راننده کمک کند تا خودرو را در مسیر درست قرار دهد
هرچند تعداد سیستم های ایمنی خودرو بسیار زیاد است و در سال های مختلف فناوری های جدید به کمک آن می آید اما سعی کردیم تا حد امکان به برخی از مهم ترین ها اشاره نماییم.