تاریخ : شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳
89

عمر مفید باتری ماشین؛ از کجا بفهمیم وقت تعویض باتری رسیده است؟

  • کد خبر : 31768
  • 12 تیر 1400 - 7:51
عمر مفید باتری ماشین؛ از کجا بفهمیم وقت تعویض باتری رسیده است؟

باتری ماشین یکی از بخش‌های بسیار مهم موتور است. باتری‌ها وظایف زیادی در خودرو دارند که از آن جمله می‌توان به راه‌اندازی ماشین، شارژ گوشی، روشن‌کردن لامپ‌ها، رادیو و سیستم صوتی – تصویری، تجهیزات تهویه هوا، برف‌پاک‌کن و شیشه‌بالابر برقی اشاره کرد. به همین دلیل بسیار مهم است که عمر مفید باتری ماشین خودتان را بدانید […]

تست سلامت باطری ماشین ، عمر مفید باتری ماشین

باتری ماشین یکی از بخش‌های بسیار مهم موتور است. باتری‌ها وظایف زیادی در خودرو دارند که از آن جمله می‌توان به راه‌اندازی ماشین، شارژ گوشی، روشن‌کردن لامپ‌ها، رادیو و سیستم صوتی – تصویری، تجهیزات تهویه هوا، برف‌پاک‌کن و شیشه‌بالابر برقی اشاره کرد. به همین دلیل بسیار مهم است که عمر مفید باتری ماشین خودتان را بدانید و نشانه‌هایی را که می‌گویند وقت تعویض آن است بشناسید.

در این مطلب به عمر استاندارد باتری ماشین، دلایلی که عمر آن را کوتاه می‌کنند، راهکارهایی برای افزایش عمر مفید باتری و مشکلاتی که درصورت تعویض‌نکردن آن برایتان پیش خواهد آمد صحبت خواهیم کرد.

عمر مفید باتری ماشین چقدر است؟

معمولا در مشخصات هر باتری، عمر آن ذکر شده است. بااین‌حال به‌طور متوسط باتری‌ها از ۲ تا ۵ سال دوام می‌آورند. درواقع عمر مفید باتری ۲ تا ۳ سال بیشتر نیست ولی با نگهداری مناسب و سرویس‌های به‌موقع می‌توان آن را تا ۵ سال هم نگه داشت. درباره راهکارهای افزایش عمر باتری خودرو کمی بعد توضیح خواهیم داد.

چه دلایلی باعث کاهش عمر مفید باتری ماشین می‌شوند؟

تست سلامت باطری ماشین ، عمر مفید باطری ماشین / موتور

دلایل زیادی وجود دارد که باعث می‌شود عمر باتری از آنچه می‌تواند باشد کوتاه‌تر شود. در اینجا به هفت مورد از آنها اشاره می‌کنیم:

۱. اشتباهات راننده و کاهش عمر مفید خودرو

همه افرادی که خودرو دارند حداقل یک‌بار برایشان پیش آمده است که بدون خاموش‌کردن سیستم‌های الکتریکی ماشین، موتور را خاموش کنند. مخصوصا وقتی از کارهای روزانه خسته به خانه برمی‌گردید یا زمان‌هایی که حواستان پرت است، احتمال اینکه یادتان برود چراغ‌های ماشین، سیستم تهویه هوا و سیستم صوتی را خاموش کنید یا صندوق‌عقب را کامل ببندید زیاد است. در این مواقع وقتی ماشین را خاموش می‌کنید و می‌روید، یا تا صبح باتری تخلیه می‌شود یا اینکه ضعیف می‌شود. این موارد عمرش را کوتاه می‌کنند.

۲. آب‌وهوای بیش‌ازحد سرد یا گرم

آب‌وهوا تأثیر زیادی در کوتاه‌شدن عمر باتری خودرو دارد. در مناطق گرمسیر متوسط عمر آن کمتر است، زیرا خود موتور گرمای زیادی را تولید می‌کند. وقتی هم در گرمای شدید رانندگی کنید، درجه حرارت شدید باعث تبخیر مایعات در باتری خودرو می‌شود و به ساختار داخلی آن آسیب می‌رساند.

اگر هوا بیش‌ازحد سرد باشد، باز هم عمر آن سریع‌تر به پایان می‌رسد. دلیلش این است که مثلا در دمای صفر سانتی‌گراد (یا ۳۲ درجه فارنهایت)، باتری‌ها عموما ۳۵% ضعیف‌تر از حالت نرمال هستند. به همین دلیل برای اینکه عملکرد خوبی داشته باشند، سخت‌تر کار می‌کنند. این امر باتری را ضعیف‌تر می‌کند.

۳. برق دزدی ماشین

در برخی ماشین‌ها سیستم‌های الکترونیکی به‌دلایل مختلف برق‌دزدی می‌کنند. اگر این مشکل را برطرف نکنید، عمر باتری زودتر از آنچه باید، به پایان خواهد رسید.

۴. مشکل در سیستم شارژ باتری

اگر سیستم شارژ باتری خودرو مشکل داشته باشد خیلی زود تخلیه می‌شود. بسیاری از خودروها، انرژی موردنیاز برای رادیو، چراغ و سایر سیستم‌ها را از دینام تأمین می‌کنند که اگر مشکل داشته باشد، برای مثال تسمه‌های آن کشش خودشان را از دست داده باشند یا تنسیونر آن فرسوده شده باشد، ممکن است آن را تخلیه کند.

۵. معیوب‌بودن دینام

در مورد قبل گفتیم که دینام، باتری را شارژ می‌کند. اگر دیود دینام معیوب باشد، باتری را ضعیف می‌کند. دیود معیوب می‌تواند حتی وقتی موتور خاموش است شارژ را به جریان بیندازد و این قطعه مهم را کامل تخلیه کند.

۶. توقف‌های پشت‌سر هم در فواصل کوتاه

خاموش‌کردن ماشین چند بار پشت‌سر هم در فواصل کوتاه باعث کاهش عمر مفید باتری خودرو می‌شود. برای مثال فرض کنید می‌خواهید نان بخرید، توقف می‌کنید و ماشین را خاموش می‌کنید، چند متر آن‌طرف‌تر دوباره برای کاری دیگر توقف می‌کنید و ماشین را خاموش می‌کنید و همین‌طور ادامه می‌دهید. اگر زیاد به این شکل رانندگی می‌کنید عمر باتری ماشین‌تان را کوتاه می‌کنید. دلیلش این است که باتری در هنگام روشن‌کردن ماشین بیشترین انرژی را تأمین می‌کند. وقتی مدت کوتاهی بعد دوباره آن را خاموش می‌کنید، دینام فرصت کافی برای شارژ مجدد آن پیدا نمی‌کند. به همین دلیل باتری سخت‌تر کار می‌کند و ضعیف می‌شود.

۷. کابل باتری پوسیده یا شل‌شده

اگر اتصالات باتری مشکل داشته باشند، سیستم شارژ نمی‌تواند هنگام رانندگی آن را شارژ کند. همیشه آنها را تمیز کنید و بررسی کنید که شل نباشند یا پوسیده نشده باشند. کابل‌های شل‌شده نمی‌توانند به‌درستی جریان الکتریکی را انتقال دهند و باعث می‌شوند باتری به‌سختی موتور را راه‌اندازی کند.

۸. خوردگی پایانه‌های باتری

یکی از دلایل اصلی خرابی باتری خودرو زودتر از موعد، خوردگی و پوسیدگی پایانه‌های آن است. اسید باتری در کانکتورها نشت می‌کند، سپس سفت می‌شود و اجازه نمی‌دهد بین پایانه‌ها و نقاط اتصال تماس مؤثری برقرار شود. این امر قابلیت آن را برای شارژ مجدد از طریق دینام خودرو کاهش می‌دهد. خوردگی و پوسیدگی پایانه‌ها را به‌راحتی می‌توانید مشاهده کنید.

از کجا بفهمیم عمر باتری رو به اتمام است؟

تست سلامت باتری ماشین ، عمر مفید باطری ماشین

نشانه‌های ضعیف‌شدن باتری معمولا مشخص هستند و تقریبا به‌راحتی می‌توانید آنها را تشخیص دهید. اگر این ۷ نشانه را متوجه شدید شک نکنید عمر آن رو به اتمام است و باید آن را تعویض کنید.

چند سال از عمر قطعه می‌گذرد

 معمولا باتری ماشین از ۲ تا ۵ سال دوام می‌آورد. بنابراین اگر چندسال است آن را تعویض نکرده‌اید دیگر وقت آن است.

چراغ چک موتور روشن می‌شود

چراغ چک موتور به مشکلات زیادی در خودرو ارتباط دارد و یکی از آنها باتری ماشین است. معمولا وقتی چراغ چک روشن می‌شود، اولین چیزی که بررسی می‌کنند باتری ماشین است. اگر نشانه‌های دیگر به اندازه کافی بارز هستند که بفهمید مشکل از باتری است، وقتی تعویض آن است. درغیراین‌صورت ماشین را نزد تعمیرکار ببرید تا مشکلات احتمالی را بررسی کند.

موتور روشن می‌شود اما نه با سرعت همیشگی

موتور خودرو باید بلافاصله بعد از استارت زدن روشن شود. اگر دیر شروع به کار کند یا به باتری مربوط است یا مشکلی در دینام یا استارت وجود دارد.

موتور اصلا روشن نمی‌شود

معمولا ماشین در این حالت‌ها در هنگام استارت زدن و شروع احتراق چندبار کلیک می‌کند ولی موتور روشن نمی‌شود. اگر بعد از چند بار کلیک روشن شد، نشان می‌دهد باتری به میزان بسیار کمی برق‌رسانی دارد. این یعنی ضعیف شده است. ولی اگر روشن نشود این قطعه خراب است.

کم‌نور شدن چراغ‌های جلو

یکی از بارزترین نشانه‌هایی که باتری به پایان عمرش نزدیک شده است کم‌نور شدن چراغ‌های جلو است. در این حالت این قطعه نمی‌تواند به‌اندازه کافی به چراغ‌های جلو برق‌رسانی کند. این موضوع را می‌توانید وقتی در جاده چراغ‌های پرنور ماشین‌های دیگر را می‌بینید متوجه شوید یا اینکه خودتان حس کنید که در شب به خوبی جاده را نمی‌بینید.

مشکلات الکتریکی عمومی

رادیو، چراغ‌های داشبورد، برف‌پاک‌کن، شیشه‌بالابر برقی، سیستم تهویه، چراغ‌ها و بسیاری از سیستم‌های الکترونیکی ماشین، همگی از باتری استفاده می‌کنند. وقتی ضعیف است، هر یک از آنها ممکن است به‌درستی کار نمی‌کنند یا از کار بیفتند.

بوی بد

یکی دیگر از علائم خرابی بوی بدی است که از آن به مشام می‌رسد. اگر ماشین را روشن کرده‌اید و بویی شبیه تخم‌مرغ گندیده یا گوگرد استشمام می‌کنید، احتمالا نشانه نشت است که ممکن است به دلیل قدیمی‌شدن باتری، آسیب خارجی به پایانه‌ها یا محفظه آن و یا اتصال کوتاه داخلی ایجاد شده باشد.

نحوه نگهداری صحیح از باتری که عمر آن را افزایش می‌دهد

برای اینکه عمر مفید باتری‌تان را افزایش دهید باید به‌خوبی از آن نگهداری کنید. برخی از راهکارهای افزایش عمر مفید باتری عبارت‌اند از:

۱. خاموش‌کردن ماشین در فواصل کوتاه‌مدت را محدود کنید.

۲. همیشه چک کنید که باتری شل نشده باشد. اگر مدام در مسیرهای پردست‌انداز رانندگی می‌کنید، بعد از مدتی باتری به‌دلیل شل‌شدن اتصالات و پایانه‌ها در جای خود لق می‌زند. در این صورت احتمال ضعیف‌شدن زودبه‌زود آن و ایجاد اتصال کوتاه داخلی وجود دارد. به‌طور منظم پایانه‌ها را بررسی کنید که محکم باشند.

۳. هر وقت ماشین را خاموش می‌کنید قبل از آن مطمئن شوید که چراغ‌ها، رادیو و سیستم صوتی را خاموش کرده‌اید.

۴. همیشه این قطعه و پایانه‌های آن را تمیز نگه دارید و با مسواک آغشته به مخلوط آب و جوش‌شیرین، گردوغبار و کثیفی‌ها را از روی آن پاک کنید. سپس با آب سرد روی آن اسپری کنید و در نهایت آن را خشک کنید.

۵. هر از گاهی آن را آزمایش کنید. ولتاژ خروجی آن را با دستگاه مخصوص (اگر خودتان ندارید بدهید مکانیک انجامش دهد) اندازه بگیرید.

۶. وقتی ماشین درجا کار می‌کند رادیو، کولر و نظایر آنها را موقتا خاموش کنید.

۷. اگر از ماشین‌تان زیاد استفاده نمی‌کنید، حداقل یک بار در هفته با آن رانندگی کنید.

۸. ماشین را هر از گاهی برای سرویس و نگهداری ببرید.

استفاده از باتری مستهلک چه مشکلاتی ممکن است به وجود بیاورد؟

اگر ماشین کهنه و قدیمی شده است و به موقع آن را تعویض نکنید، هم از نظر ایمنی و هم از نظر فنی مشکلات بیشتری برایتان ایجاد خواهد کرد. برای نمونه:

  •       ممکن است کنار جاده یا در خیابان وقتی ماشین را خاموش می‌کنید دیگر روشن نشود.
  •       ممکن است یک روز صبح ماشین را روشن کنید، دیرتان هم شده باشد و ببینید ماشین روشن نمی‌شود.
  •       اگر نشت کند، ممکن است به سایر اجزای ماشین هم آسیب برساند.
  •       لامپ‌های کم‌نور در هنگام شب بسیار خطرناک هستند.
  •       ممکن است اتصال کوتاه داخلی در پایانه‌های آن ایجاد شود که آن هم خطرناک است.

کلام آخر

باتری ماشین در حالت سلامت وظایف بسیار زیادی را به عهده دارد و با اجزای بسیاری در ارتباط است. به همین دلیل اگر کهنه و فرسوده شود یا عمر آن به اتمام برسد، بسیاری از اجزای دیگر درگیر خواهند شد. با نگهداری صحیح از آن می‌توانید عمر مفید آن را طولانی‌تر کنید و با تعویض به‌موقع آن از بسیاری از مشکلات جلوگیری خواهید کرد. بنابراین بهتر است درباره این بخش مهم خودرو سهل‌انگاری نکنید.

منبع

لینک کوتاه : https://tasadofnews.ir/?p=31768

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 3

تصادف نیوز